DSC_0017(18)Hur kan berättelser och sägner, skriftliga och muntliga, hjälpa människor som lider av svåra trauman eller svåra förhållanden, nu eller i det förflutna? Kan berättande hjälpa oss att reda ut våra innersta känslor och bekymmer ? Denna djupt mänskliga fråga är relevant inte bara för utövare av psykoterapi, utan för oss alla, eftersom vi alla någon gång upplever svårigheter i livet.

I Therapeutic Uses of Storytelling, har en tvärvetenskaplig grupp forskare undersökt hur berättelser kan hjälpa oss att klara av svåra situationer i livet, eller de känslor som dessa situationer ger upphov till. Boken inleds med en introduktion av grundläggande teorier kring berättande och de terapeutiska effekterna av berättande, därefter får vi ta del av ett antal intressanta fallstudier. Författarna presenterar ett brett spektra av material, som t.ex. bloggar, poesi, tidningar, memoarer och muntligt berättande från antiken till nutid .

Författarna i boken kommer från en rad olika ämnesdiscipliner vilket skapar en mångfald av perspektiv. Deras specialområden är exempelvis folkloristik, psykologi, skrivstudier, poesiterapi och klassiska studier.

Camilla Asplund Ingemark är redaktör för boken. Hon är folklorist och intresserar sig bland annat för kulturella rädslor och berättandets terapeutiska funktion i olika tidsperioder. Hon har studerat berättande om troll i de svenskspråkiga trakterna i Finland och om övernaturliga väsen.

http://www.nordicacademicpress.com/bok/therapeutic-uses-of-storytelling/