Världsberättardagen firas över hela Sverige denna veckan:
MALMÖ: FIRA VÄRLDS-BERÄTTARDAGEN PÅ MAF!
Denna dag högtidlighålls årligen av berättare över hela världen den 20e mars. Ta chansen att uppleva det urgamla återupprättade muntliga berättandet!Medlemmar ur Berättargruppen Ägir med gäster berättar på årets tema ÖNSKNINGAR http://www.m-a-f.org/
SUNDSVALL: VAD MER ÄN KÄRLEK KAN MAN ÖNSKA…
Inget kan som en kärlekshistoria gripa tag i oss och få oss att önska och drömma. Denna kväll bjuder vi på svindlande kärlekshistorier från trakten med både passion och lycka, dramatik och ond bråd död.
Torsdag 19 mars kl 19.00 Röklandsgården, Norra Berget. Sundsvall http://www.norraberget.se/event/vad-mer-an-karlek-kan-man-onska/ Arr: Sundsvalls museum och Föreningen Norra Berget
KREATIVA BERÄTTARE ALINGSÅS INTAR MUSEET
20 mars kl 18-20 blir det Berättarkafé på Alingsås Museum. Prata med dina nära och kära om denna kväll. Kom till Alingsås museum. Avnjut något som bereds av husets kafé. Ta del av de berättandes historier. Dela gärna med dig av en egen berättelse om du vill eller andan faller på. Låt oss tillsammans uppmärksamma berättandet, en del av vårt kulturarv.
BNÖ BERÄTTAR PÅ LIVRUSTKAMMAREN
Den 19/3 2015 är det dags igen att samlas runt om inte lägerelden så kring det muntliga berättandet. En Torsdagkväll alltså. Plats Livrustkammaren på Slottsbacken i Gamla Stan mellan 17.00-20.30. Tre härliga timmar på årets tema ”Önskningar” vilket passar bra med muséets utställningar ”Det glittrar” om kungliga smycken, ”Dödens teater” Kungliga begravningar. Dessutom är vi i en magisk miljö. Berättare från alla berättarnätverk i Stockholm är välkomna att anmäla sitt intresse. Ingen berättelse bör vara längre än 6 minuter, (efter nio minuter blir det fallucka….) Vi vill att så många som möjligt ska få möjlighet att delta. Eller kom bara och njut av världens äldsta konstform! Titta gärna runt lite i muséet under bensträckaren i halvtid då. Kanske rinner det till inspiration för andra berättelser. Välkomna!
Text: Marianne Engström
BERÄTTARSTAFETT PÅ STADSBIBLIOTEKET I SKELLEFTEÅ
Välkommen till Stadsbiblioteket och en berättarstafett som hålls levande av en mängd berättare från Skelleftebygden. Temat är önskningar, men med stort spelrum för kreativitet och fantasi.
På Stadsbiblioteket skapas under festivalen rum för berättande, både för och med barn. Det är ett rum öppet för en rik mångfald av språk och kulturer, en spegling av dagens Skellefteå.
Stafetten ”tjuvstartar” på Världsberättardagen 20 mars och pågår sedan under hela festivalveckan. Målet är att under tio dagar fylla all öppen tid på Stadsbiblioteket med stora och små berättelser. Där en slutar tar en annan vid, en stafett. Om det lyckas är upp till alla berättarsugna – från vår egen bygd eller bland de som gästar oss.
Bokbussen och filialbiblioteken deltar också, så att berättandet även kan ske i alla delar av vår stora kommun.
Vill du vara med?
Alla berättare är välkomna, barn och ungdomar, men även vuxna. Huvudsaken är att ni som berättar riktar er till de yngre lyssnarna.
Det finns många förskolor, skolor, gymnasieskolor, organisationer, kulturföreningar m fl som arbetar med BERÄTTANDE och många av dem är intresserade av att delta i Berättarstafetten. Men det finns plats för många och vi välkomnar alla som vill vara med. Kontakta i så fall Rose-Marie Lindfors via mejl rm.lindfors@gmail.com
Vi vill uppmuntra alla som arbetar bland barn att göra det möjligt för barnen att berätta, att väcka de gamla folksagorna till liv, kanske! Vi vill hitta människor med olika bakgrunder och i olika åldrar som kan och vill berätta för barn. Och i Berättarnas stad Skellefteå ska väl inte det vara nåt problem, med så många människor som bär på berättelser som längtar efter lyssnare.
VÄRLDSBERÄTTARDAGEN PÅ NORRKÖPINGS KONSTMUSEUM
Berättarnät Norrköping firar Världsberättardagen 18 mars kl 18.00 på Konstmuseet i Norrköping. ”ÖNSKNINGAR” är berättartemat i hela världen så: Vad Önskar du att berätta om Önskningar. Du kan önska dig vad du vill! Välkomna lördag 11 april kl 11-17 till föreläsning och workshop om Levnadsöde berättande med Ulf Palmenfeldt.
Världsberättardagens logga: Mats Rehnman
Lämna ett svar