Berättelser under eken är en nyansluten förening i vår gemenskap, baserad i Karlskrona, Blekinge. De var i år värdar för höstens medlemsmöte samt även SM i berättarslam 2017. Tillsammans med BNS styrelse var 14 personer närvarande under fredagens möte då vi ägnade eftermiddagen åt att berätta om våra respektive verksamheter ute i olika föreningar, planera för nästa år, bl.a. en framstöt till Kulturskolan, planering för var årsmötet i vår ska hållas och vilka frågor och aktiviteter vi skall ägna oss åt. Ett hett förslag är att fara till Ammarnäs i fjällvärlden. Se nedan en sammanfattning av mötets innehåll och resultat.
På kvällen hade vi en gemensam middag på restaurang Nya skafferiet. Stadsbiblioteket hade generöst erbjudit sin samlingssal för mötet och där hade vi senare på kvällen också ett berättarcafé som lockade en naggande god publik.
Under lördagen bjöds såväl mötesdeltagare som allmänheten på ett intressant föredrag. Meg Nömgård från Sagomuseet i Ljungby berättade om verksamheten där, hur den vuxit fram och utvecklats. Hon talade inspirerat om muntligt berättande som immateriellt kulturarv och gav ett skimrande exempel med en saga upptecknad någonstans i Sagobygden. Detta kopplat till att Karlskrona är utnämnd till kulturarvsstad.
Sedan var det dags för Berättarslam! Vi som arrangerat har fått utomordentligt stöd och hjälp från Statens Kulturråd, Karlskrona kommuns kultur och fritidsförvaltning, både ekonomiskt och via fri tillgång till en fantastisk lokal, Karlskrona Konsthalls hörsal. Kulturkompaniet AB har också hjälpt till med framtagande och spridande av affisch, diplom och fotodokumentation via anlitade av sin bildkonsult Joakim Larnö.
Berättarslams-SM har aldrig tidigare arrangerats i Blekinge och det har visats ett vänligt intresse från många håll. Det var därför med överraskning vi konstaterade några dagar innan start, att det enbart var 8 förbokade biljetter till tävlingen. Trots att vi lyckats intressera lokala media, både de större tidningarna och lokalradion, vilka alla gjort förhandsreportage! Så vi gjorde ytterligare ansträngningar, kontaktade högskola, folkhögskola, samt estetiskt gymnasium för att erbjuda fribiljetter till intresserade elever. Så det var med spänd och nervös förväntan vi stod vid entrén för att välkomna publiken. Och den kom! 76 besökare anlände och stannade de tre timmar vi höll på och bidrog med engagemang, domaromdömen, bifall och kommentarer. MC var Jörgen Bodner och kalibreringsberättare var Anna Lundquist. Startordningen för de tävlande lottades, startnummer syns i bildtexten.
Alla hade med sig starka historier av olika slag – ett tydligt exempel på mångfalden i muntligt berättande. Stämningen var försiktig i början men steg under eftermiddagen och till slut hade publiken utsett årets segrare i en finalomgång. Anders Holmberg vann under kulturnatten i Stockholm. Här knep han segern med berättelsen om ett practical joke han skulle spela sin chef på ett behandlingskollektiv i Västmanland. Övriga finalister var Laurina Bergqvist från Höör, som kom tvåa i Malmö så sent som helgen innan. Kevin Benn som vann var förhindrad att ställa upp här i Karlskrona. Å andra sidan vann Laurina i Malmö förra året men hade förhinder vid SM, så det jämnar ut sig? Michael Helgesson som Blekingeföreningen lanserade som sin deltagare, från Karlskrona, fick näst högst poäng i finalomgången, men använde dessvärre alldeles för mycket tid till sin andra historia och ådrog sig brutala poängavdrag. En halv poängs avdrag för var 10:e sekund som överskrider 15 minuter – Berättarslam utmanar verkligen – och tränar – förmågan att ha koll på tiden!
Många kloka tankar och viktiga erfarenheter delades under fredagens möte. Bland annat gjorde vi följande strukturering.
Vårmötet:
Fokus på årsmötet för Berättarnät Sverige.
Inspiration: Mötas på olika platser i landet, hos medlemsföreningarna. Under årsmötesdagarna arrangera inspirerande workshops/föreläsningar. Kan vara inspiratörer från medlemsföreningarna, kan även vara externa berättare.
Berättare syns på den plats där årsmötet hålls: Någon form av aktivitet som riktas mot allmänheten på den plats där mötet är, kan vara berättarcafé/berättarföreställning eller någon annan form av berättaraktivitet.
Det ska synas och märkas att Berättarnät Sverige har sina årsmöten. Genom att både erbjuda fortbildning för landets berättare och någon form av lokal berättarhändelse lockas landets berättare till dessa träffar samtidigt som arrangemanget kan hjälpa/uppmuntra den lokala föreningens arbete och bli en marknadsföringsinsats för dess verksamhet.
Höstmötet:
Fokus på Berättarslammet. Detta är ett arrangemang som går att utveckla och fungera som marknadsföring för Berättarnätet Sverige! Frågan är hur vi kan göra de olika deltävlingarna ännu mer synliga för att öka statusen på själva SM-finalen.
Medlemsmöte: Fokus på framtid och utvecklingsfrågor i medlemsföreningarna samt på den gemensamma verksamheten inom BNS.
Inspiration: Workshops riktade till allmänheten på den ort man befinner sig på. Här kan den lokala arrangören få hjälp att rekrytera nya medlemmar till sin förening.
Berättare syns på den plats där medlemsmötet hålls: Berättarslam och workshops blir berättandet manifesterat på den ort man befinner sig.
Nedan, några bilder från fredagkvällens trivsamma berättarkafé
Texter av Rose-Marie Lindfors, Jörgen Bodner och Anna Lundquist. Bilder av Joakim Larnö.
Lämna ett svar