Det jag aldrig sa – och varför det fortfarande ekar

Uncategorized

1. Inledning: Det som blev kvar i luften

Det var en kväll i april. Luften var kall, men det doftade ny jord och gamla löften. Vi stod på en busshållplats i utkanten av staden. Du sa något om jobbet, om att du kanske skulle flytta, och jag nickade bara. Sa ingenting. Inte ens hejdå.

Jag minns hur jag kände att något höll på att ta slut, men jag kunde inte sätta ord på det. Jag var rädd att om jag sa för mycket, så skulle allt brista. Så jag valde tystnaden.

Och tystnaden ekade.

Tystnadens rum och eftertanke

2. Det personliga: Rädslan att säga det viktiga

Det jag aldrig sa var enkelt, egentligen: Jag ville att du skulle stanna.
Men jag sa det aldrig. Jag lät dig gå, som om jag var likgiltig. Det var jag inte. Jag var rädd. Inte för dig, utan för vad som skulle hända om jag öppnade upp och inte blev mottagen. Jag tror många känner igen sig i det. Den där förlamningen när känslorna är för stora, och vi plötsligt glömmer språket.

Och just det tystade oss båda.

3. Reflektion: Ord vi inte hittar – förrän det är för sent

Det är märkligt hur mycket plats något osagt kan ta. Vi pratar ofta om kraften i det sagda, men sällan om det tysta. De där meningarna som aldrig blev yttrade – de kan forma våra liv lika mycket som det vi faktiskt sa.
Ett ”jag förstår dig” som aldrig blev sagt. Ett ”jag älskar dig” som fastnade halvvägs upp i halsen. Eller det enklaste av allt: ”Förlåt.”

Tystnaden lämnar ofta fler frågor än svar.

4. Det allmängiltiga: Du är inte ensam

Jag har börjat prata med andra om det här – ord vi önskar att vi sagt. Och jag har märkt att nästan alla bär på något.
En kvinna berättade att hon aldrig hann säga till sin far att hon förlåtit honom. En annan hade burit på känslor för en vän i femton år, utan att våga öppna sig. En tredje skrev varje kväll i en dagbok som hon aldrig visade någon.

Det finns något djupt mänskligt i det här – att vilja säga något, men att stanna vid tanken. Vi vill inte störa, inte riskera, inte blotta oss. Men priset är högt. Ibland ekar det osagda hela livet.

5. Uppmaning: Skriv det, säg det – eller börja öva

Jag har börjat göra annorlunda nu. Jag skriver brev jag inte skickar. Jag tränar på att vara ärlig, åtminstone mot mig själv. Ibland läser jag upp dem för någon nära. Och ibland räcker det att de finns.

Så om du bär på något – ett ord, en berättelse, en sanning – ge den luft. Du behöver inte skrika. Du behöver inte ens dela det med någon annan. Men ge orden form. Låt dem andas.

Kanske behöver de inte nå någon annan. Kanske räcker det att de når dig.

6. Avslutning: En sista mening jag vill säga

Det jag aldrig sa var:
Jag hade velat välja dig.
Och nu vet jag att det inte är för sent att välja mig själv.


Vill du läsa mer om skrivandets läkande kraft?
Läs gärna denna artikel från Modern Psykologi
– där forskare och författare berättar om varför det hjälper att sätta ord på det svåra.

Oskickat brev och minnen

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *