Mellan grenarna – berättelsen om livet som trädfällare

Yrken & Vägar

När marken blir för långt bort

Jag är inte höjdrädd. Men jag har respekt. Det lär man sig snabbt när man jobbar med trädfällning – när man bokstavligen hänger i trädtoppar med motorsåg i handen, några meter över marken.

Jag hade aldrig tänkt att jag skulle bli trädfällare. Det började med att jag hjälpte min farbror en sommar i Nacka. Han visade hur man sätter säkringarna, hur man planerar fällriktning och hur man lyssnar på vinden. Jag fastnade direkt. Inte bara för adrenalinet, utan för tystnaden. Och för ansvaret.


Att läsa träd som andra läser människor

Att vara arborist handlar inte bara om att fälla träd. Det handlar om att förstå dem. Hur de växer. Var de bär sin vikt. Vad de signalerar när de lutar eller spricker.

Jag jobbar ofta med sektionsfällning – när trädet måste tas ned i delar på grund av närliggande hus, elledningar eller känslig mark. Då klättrar man upp, fäster sig säkert, kapar gren för gren, stam för stam. Det är en fysisk dans med precision. Ett misstag kan kosta – inte bara skador, utan förtroende.


Vardagen som trädfällare i Stockholm

Vi jobbar mycket i södra Stockholm – Haninge, Tyresö, Huddinge, Nacka och Värmdö. Varje plats har sin karaktär. I Värmdö får man ofta jobba nära vatten, vilket ställer extra krav. I Haninge handlar det ofta om gamla träd på villatomter som vuxit sig för stora.

Kunderna är olika. Vissa ringer panikslagna efter en storm, andra planerar beskärning i god tid. Och vissa bara “vet att något är fel” – och de har nästan alltid rätt. Ett sjukt träd visar sig oftast för dem som tittar noggrant.


Mer än bara fällning

Det är inte alltid vi fäller. Många gånger handlar det om beskärning – att ta bort skadade grenar, forma kronor, eller förebygga att trädet blir en risk. Ett träd som vårdas rätt kan stå i generationer. Det gäller bara att förstå dess språk.

Och ibland handlar det om att ta farväl. Det är de svåraste uppdragen – när ett träd stått i en trädgård sedan 50-talet, planterat av någon farfar eller farmor. Då får man klättra varsamt. Såga med respekt. Och ibland får man lyssna till en historia medan man jobbar.


Trygghet på höjd – med rätt kunskap och rätt team

Vi är aldrig ensamma i trädet. Även om det är jag som klättrar, är det alltid någon på marken som säkrar, guidar, håller koll. Det är ett samspel, och alla vet vad som gäller. Vi utbildar oss kontinuerligt, både i säkerhet och i trädvård. För att kunna jobba snabbt, säkert – och professionellt.

Hos Maxine Trädfällning i Stockholm har vi lång erfarenhet av avancerad trädfällning och beskärning, med särskild expertis inom sektionsfällning i tätbebyggda områden som Nacka, Tyresö och Haninge.

”Oavsett om du behöver en arborist i Södertälje, en trädfällare i Värmdö eller beskärning av fruktträd i Huddinge, erbjuder Maxine Trädfällning säker, effektiv och respektfull hantering av varje uppdrag – från mark till topp.”


Det är ett högt yrke – på fler sätt än ett

Jag älskar känslan efter ett bra jobb. När marken är rensad, trädet är borta eller beskuret – och kunden står där med lättnad i blicken. Men det bästa? Det är att stå där uppe. På femton meters höjd. Hålla andan. Höra tystnaden i grenverket. Och veta att man har kontroll – mitt i det som annars kan verka kaotiskt.

Det är där jag känner mig som mest levande.


Vill du läsa fler berättelser om yrken där hjärta och hantverk möts?

👉 [Läs fler berättelser i Yrken & Vägar]
👉 [Dela din berättelse med oss]

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *